Printed Circuit Board Assembly & PCB Design SMT Electronics Assembly Manufacturing Forum

Printed Circuit Board Assembly & PCB Design Forum

SMT electronics assembly manufacturing forum.


Mydata theta problem

Views: 5716

#74562

Mydata theta problem | 16 September, 2015

Hi guys,

Recently got an error message when initiating hardware on a Mydata TP9-UFP. Message is: Theta/2: Lower end point not repeatable. Reinitiating fails at message. Haven't seen this message before. Any idea what it could be as production is halted until this is resolved. Thanks.

reply »

#74569

Mydata theta problem | 17 September, 2015

Check the vacuum tube on the Zfi head. Make sure the ty-rap isn't interfering. Then check the ribbon cables.

reply »

#74574

Mydata theta problem | 18 September, 2015

Thanks, have checked the vacuum tube and ribbon cables. They seem to look ok. Theta motor seems to be woking. I'm leaning towards the theta encoder going wanky. Is that possible?

reply »

#74575

Mydata theta problem | 18 September, 2015

We used to run a TP9-2 but upgraded to the MY series about 5 years ago..... Encoder going bad is a likely possibility, especially on a machine that old. I can't say for sure that is your problem but we did have to replace an encoder on our TP9 (I don't remember which one specifically). Good luck finding an encoder for replacement as Mycronic (Mydata) no longer supports TP9 machines.

Also, I'd suggest seriously thinking about getting rid of your TP9 and replacing it with a refurbished MY series machine. Not only is Mycronic still supporting the MY series but the improvement in placement speed and accuracy will make it worth the investment. All of your current magazines will work on the MY machines although I would recommend newer magazines as well.

reply »

#74617

Mydata theta problem | 26 September, 2015

> Hi guys, > > Recently got an error message when > initiating hardware on a Mydata TP9-UFP. Message > is: Theta/2: Lower end point not repeatable. > Reinitiating fails at message. Haven't seen this > message before. Any idea what it could be as > production is halted until this is resolved. > Thanks.

I agree with dyoungquist the problem must be with the transducer (encoder), I had a similar problem with the old tp9-ufp, we replace the encoder and it work just make sure you do all the calibration for the encoder to work, and second, you should really think on changing the TP9 to a newer model, like a MY series, since right now Mycronic or what was mydata they dont give support to the TP series.

reply »

#74661

Mydata theta problem | 1 October, 2015

Which encoder did you replace? The one sitting on top of the midas shaft and below the small board or the one attached t the motor next to it? I don't even know if the first one is an encoder.

reply »

#74666

Mydata theta problem | 2 October, 2015

What calibration needs to be done on the encoder for it to work?

reply »

#74692

Mydata theta problem | 6 October, 2015

From what I remember, the round encoder on top of the Zfi head comes preassembled with the shaft. It's made in Germany. I don't remember the manufacturer, but the name and p/n might be on the label.

reply »

#74736

Mydata theta problem | 16 October, 2015

I too have the same issue and doubt.

Regards,

http://sssjobs.in

reply »

#74740

Mydata theta problem | 16 October, 2015

What is your error code?

reply »

#74773

Mydata theta problem | 23 October, 2015

We do support and service on Mydata TP and MY series machines. Give us a call at 813-880-8262

reply »

SMT Custom Nozzles

Facility Closure