Printed Circuit Board Assembly & PCB Design SMT Electronics Assembly Manufacturing Forum

Printed Circuit Board Assembly & PCB Design Forum

SMT electronics assembly manufacturing forum.


Loud humming noice from X-Wagon motor

Views: 2739


Kem

#65301

Loud humming noice from X-Wagon motor | 28 October, 2011

I have a loud humming noise coming from my MY12 X-Motor ( Like when a motor is not locked in and it hunts). This noise is not all the time but only sometimes especially with fine placement!! What can it be? I do not want to change the Motor to find out that it is due to the driver board? Has someone had this problem ? Any help? Thanks.

reply »

#65304

Loud humming noice from X-Wagon motor | 28 October, 2011

Hi,

1. Lubricate X shafts or gears or whatever you have on the machine. 2. Clean X encoder 3. Change motor 4. Change card

reply »


AMK

#65305

Loud humming noice from X-Wagon motor | 28 October, 2011

Check to see if the mount precision is set to high in the package acceleration field. We set this to normal and the oscillation went away. I wonder if slowing down the x-axis would help.

reply »

#65312

Loud humming noice from X-Wagon motor | 29 October, 2011

We had the same motor problem with our My12, whenever we would get the sound we would go through and slow down X accel speed in any packages and the placement accuracy as well.

After doing this for quite a while we finally tried updating the motor controller (I think that's what they were called) software to the latest and the problem completely went away.

reply »

#65313

Loud humming noice from X-Wagon motor | 29 October, 2011

Try swapping out the motor controller boards and see if the problem moves. More than likely it is the motor, coupling or the encoder. Some of the suggestions about reducing the acceleration in the package is a good idea but this will not provide a long term fix and the problem will more than likely reappear.

reply »


Kem

#65318

Loud humming noice from X-Wagon motor | 31 October, 2011

Thanks , If you reduce the placement precision the X-Axis does not make any noise but than I had placement /pickup problems when it comes to Ic's.Slowing down did not make any difference.

reply »


Kem

#65319

Loud humming noice from X-Wagon motor | 31 October, 2011

Hi Phil, Thanks I will contact Mydata to see about a possible software upgrade.

reply »


Kem

#65320

Loud humming noice from X-Wagon motor | 31 October, 2011

Yes removing the accuracy stops the problem but than we have pickup/placement problems especially on I.cs I cannot switch over the cards since there is only one 3A card in the machine and I think it is unique. Thanks

reply »

 Reflow System

Rework Training Materials